SROI wordt toegepast door veel gemeenten en organisaties. De gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond doen dat ook. Zij vragen de opdrachtnemer of subsidieontvanger met een SROI-verplichting om in ruil voor het verkrijgen van de opdracht of subsidie iets terug te doen voor de samenleving.
De SROI-plichtige organisatie zal naast het uitvoeren van de verkregen opdracht of gesubsidieerde activiteiten dus nog een extra inspanning leveren die ten goede komt aan een maatschappelijk doel. Dat kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een aannemer die niet alleen de nieuwe rotonde aanlegt, maar ook mensen die werk zoeken in dienst neemt of traint.
Het invullen van de SROI-eis kan ook door in te kopen bij een impact onderneming. Hiermee kan de opdracht- of subsidienemer indirect mensen helpen of bijdragen aan thema’s als circulariteit, vergroening of gelijke kansen. Op deze manier is SROI dus een kans om socialer in te kopen.
In algemene zin is de ambitie met SROI dat kwetsbare burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op werk krijgen en meer kansen krijgen om mee te doen naar vermogen.
De doelstellingen van SROI zijn:
Bijdragen aan opgaven op de arbeidsmarkt
Stimuleren sociaal ondernemerschap
Bijdragen aan andere sociale en maatschappelijke opgaven van de gemeente
Met behulp van social return on investment krijgen tientallen mensen per jaar een kans op werkervaring en ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Dat is voor deze mensen van grote betekenis, maar ook voor de stad.
Het gaat bij SROI om mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het overbruggen van een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan werkzoekenden met een uitkering, mensen met een beperking en leerlingen/ studenten die moeite hebben een regulier diploma te halen.
Tot de doelgroep van SROI behoren: